MENU

by • 25 juni 2014 • Geen categorieReacties (0)1487

Blog | Gratis rijbewijs bij een pakje boter

Heb je weleens gehoord van het driverless car project van Google? Nee? Dat had ik ook niet. Totdat ik gisteren in de trein zat en ik passagiers tegenover me hoorde praten over hun minderjarige zoon die een auto-ongeluk had gehad. Het ongeluk was gelukkig goed afgelopen, maar het was vooral de aanleiding die me verbaasde. Wat bleek namelijk? De jongen was net twee maanden zestien, reed alleen in een auto en was stomdronken!

Natuurlijk leven we niet meer in het jaar 2000. Het is nu 2018 en er is een hoop veranderd de afgelopen jaren. In het jaar 2000 mocht je vanaf je zestiende al bier drinken, nu mag dat pas vanaf je 21e. Pubers omzeilen deze strenge regels door zich vol te laten lopen in de zogenaamde drinkketen. Zo ook deze jongen. Hoe dan ook, ik had nooit gedacht dat ik op mijn zestiende al zou mogen autorijden. En ook nog eens zónder rijbewijs. Toen ik het verhaal hoorde, vroeg ik me meteen af hoe dit mogelijk was en ben ik een klein onderzoekje gestart.

Google schijnt al in 2011 gestart te zijn met het “driverless car project”. Ook Mercedes deed hier in die tijd onderzoek naar door gebruik te maken van de Nokia “Here technologie”. Slechts een jaar later hadden de zelfrijdende auto’s van Google al 500.000 kilometer gereden. In eerste instantie werden de zelfrijdende auto’s bestuurd door twee mensen. Al vrij snel werd dit er één. Door technologische ontwikkelingen is het echt razendsnel gegaan en kon ook die laatste bestuurder achterin plaatsnemen. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een zelfrijdende auto en zijn “normale” auto’s zeldzaam geworden. Ook zijn gewone auto’s tegenwoordig veel duurder dan de zelfrijdende auto’s. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de veel hogere verzekeringspremies en het hogere brandstofverbruik. In het begin van dit jaar is het zelfs wettelijk verboden geworden om met een normale auto op de snelweg te rijden. Gelijktijdig is de maximale snelheid verhoogd van 120 km per uur naar 160 km per uur en is de leeftijd voor het hebben van een rijbewijs verlaagd naar 16 jaar. Pubers van die leeftijd hoeven alleen nog maar een theorie-examen af te leggen, zoals vroeger ook het geval was bij het krijgen van een scooterrijbewijs.

Ik merk dat ik ouder word. Het zou volgens mij namelijk niet moeten mogen dat kinderen – want ja, dat zijn het, kinderen – de  volledige verantwoordelijk krijgen voor het besturen van deze auto’s. Al helemaal niet als ze voor deze bevoegdheden ook nog eens niets hoeven aantonen. Dat doet me denken aan de reclameslogan: “Deze week een gratis rijbewijs bij een pakje boter”.  Mensen maken volop gebruik van technologische ontwikkelingen en hebben bijna overdreven veel vertrouwen in hun nieuwe auto. Ze gaan volledig mee in de ontwikkelingen, zonder na te denken over mogelijke gevolgen. Aan de andere kant zijn er nog steeds mensen die angstvallig blijven vasthouden aan hun behoefte aan controle. Ze willen zelf hun auto blijven besturen ook al is dit technisch, maar ook wettelijk gezien onnodig.

Zijn er dan straks ook geen polities meer nodig om mensen in het gareel te houden omdat toch alles technologisch gestuurd is? Zijn er nog wel flitspalen nodig als auto’s niet harder rijden dan de maximaal toegestane snelheden? Waar ligt de grens van wat wel en niet kan? Ik kan mij nog veel meer dingen afvragen en ik kan nog uren filosoferen. Misschien is mijn manier van denken ouderwets. Misschien is de zelfrijdende auto bij uitstek het middel om dronken pubers mee naar huis te vervoeren. Hoe dan ook, ik ben en blijf van mening dat nieuwe technologieën alleen werken als er rekening wordt gehouden met de mens waarvoor de technologie wordt ingezet. En misschien wel het allerbelangrijkst: volgens mij moeten normen en waarden de basis vormen zijn voor het inzetten van nieuwe technologie. Volgens mijn normen en waarden had deze jongen, als hij al op 16 jarige leeftijd auto mag rijden, alleen zijn dronken ouders naar huis mogen brengen…

Door: Elise van Baaren | Marketeer Mobilee management & advies | Blogt vanuit de toekomst

Bron: InfoNu.nl

 

FacebookGoogle+TwitterEmailLinkedInPinteresttumblr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>